Stowarzyszenie „WIR” – Wiejska Inicjatywa Rozwoju zorganizowało w dniu 24.03.2015 szkolenie wyjazdowe pt. „Dobre praktyki, a edukacja ekologiczna- przykłady projektów dofinansowanych ze środków unijnych” dla 45 mieszkańców z obszaru sześciu gmin, w szczególności rolników. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z działającym inkubatorem kuchennym w Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa w Minikowie. Inkubator ten został sfinansowany ze środków unijnych w celu możliwości produkcji przez lokalnych rolników wyrobów własnych np. wędlin, kiełbas, pasztetów itp. Na razie pełni funkcje szkoleniowo- dydaktyczną, gdyż obowiązujące przepisy polskiego prawa nie pozwalają na powstanie żywnościowych produktów lokalnych w inkubatorze kuchennym, liczymy, że to się zmieni. W obecnym okresie programowania znaczna kwota środków ma być przeznaczona na projekty związane z powstaniem lokalnych produktów, zatem zasadne jest wprowadzenie zmian, aby podobnie jak w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej takie produkty mogły by pojawić się na naszym rynku.
Czytaj cały dokument
Zdjęcia w galerii "Wyjazd studyjny do Województwa Kujawsko-Pomorskiego"