Wyjazd studyjny do Wołczkowa
Wyjazd studyjny do Wołczkowa.
Stowarzyszenie „WIR”- Wiejska Inicjatywa Rozwoju wraz ze Stowarzyszeniem BIO PLON zorganizowało w dniu 04.06.2011 r wyjazd szkoleniowy dla grupy 40 osobowej z obszaru wdrażania LSR do dwóch gospodarstw ekologicznych w Wołczkowie gmina Stara Dąbowa. Celem wyjazdu było poznanie zasad produkcji metodami ekologicznymi oraz sprzedaż i marketing oferowanych produktów.
Pierwsze gospodarstwo Państwa Magdaleny Goc-Zięciak i Jana Zięciak specjalizuje się w produkcji jaj i warzyw Na powierzchni 35 ha, dwa hektary zajmuje uprawa warzyw gruntowych, truskawek . Pozostała część upraw stanowi zabezpieczenie paszowe pod produkcję jaj. Obecnie gospodarstwo posiada 400 kur niosek do celowo ma być ich dwa razy więcej. W domu mieszkalnym wyodrębnione jest pomieszczenie do sprzedaży warzyw i jaj. Renta położenia powoduje, że kupujący sami przyjeżdżają do gospodarstwa, a produkcja nie pokrywa zapotrzebowania klientów, na jaja i truskawki prowadzone są zapisy. Gospodarstwo jest przykładem tak zwanej sprzedaży bezpośredniej u producenta rolnego. Atrakcją gospodarstwa jest galeria rzeźb Pana Jana Zięciaka znanego twórcy ludowego, którą można zwiedzić i zakupić bardzo ciekawe prace. Byliśmy pod wrażeniem estetyki i wystroju gospodarstwa .
Drugie 6- ha gospodarstwo położone na końcu wsi (powstało na bazie byłych obiektów po dawnym PGR )pod nazwą „Kozi Gródek” prowadzone jest przez Panią Lidię Ordysińską. Pani Lidia odbywała praktyki na kozich farmach w Europie Zachodniej, zainteresowała się tą niszową produkcją w Polsce i postanowiła założyć własną fermę, warunkiem lokalizacji było sąsiedztwo dużego miasta. Od 1994 roku rozpoczęła produkcję metodami ekologicznymi, uruchomiła małą przetwórnię gdzie wyrabiane i pakowane są sery oraz mleko kozie. Pani Lidia z wykształcenia zootechnik jest kopalnią wiedzy na temat chowu i hodowli kóz, zdrowego żywienia z zastosowaniem między innymi produktów kozich. Aby złożyć jednoosobową przetwórnię musiała pokonać gąszcz przepisów, które wielu producentów odstraszają od podjęcia podobnej działalności. Pasja, ogromne zaangażowanie na rzecz produkcji ekologicznej została doceniona, Pani Lidia otrzymała w 2010 r tytuł Krajowego Rolnika Roku, jest laureatką II miejsca Rolnika Regionu Morza Bałtyckiego, a w tym roku gospodarstwo otrzymało tytuł Europejskiej Sieci Dziedzica Kulinarnego. Produkty z „Koziego Gródka” sprzedawane są poprzez sklepy ze zdrową żywnością.
Podsumowaniem zwiedzenia dwóch gospodarstw był wykład na temat produkcji certyfikowanych produktów, sposobu ich oznakowania, stosowania naturalnych metod pielęgnacji, ochrony, uprawy oraz marketingu i sprzedaż produktów żywnościowych z tzw.” górnej półki”. W ramach projektu przygotowano poczęstunek dla uczestników wyjazdu na bazie produktów z gospodarstw ekologicznych wśród których nie mogło zabraknąć warzyw z Gospodarstwa Państwa Zięciak i serów, mleka z „Koziego Gródka”.































